omA KOPPA

omA KOPPA

VEDIC ARTOlin kuullut Vedic Artista ja halusin oppia metodin. Se väitti olevansa puhdasta tietoa taiteen tekemisestä ja siitä, mitä meillä kaikilla on sisällä. Se kertoo, miten luova prosessi käynnistetään,
miten poistetaan ilmaisun esteet esim. tyhjän paperin kammo.

En saanut käsiini mistään kirjallisuutta, missä olisi selvitetty ne mystiset prinsiipit (17. perusperiaatetta), mihin koko homma perustuu, ainakaan niin, että olisin voinut opiskella ne itsenäisesti. 
Niinpä ilmoittauduin ensimmäiselle Vedic Art-kurssille, minkä löysin.

Kuvasarja on tältä kurssilta omista töistäni ja tekstit muistiinpanoistani.
Näytän lyhyesti miten homma toimii.
Olen kokeillut menetelmää työssäni nuorten työpajoilla onnistuneesti.
Toivottavasti joku teistäkin innostuu vapauttamaan luovuuttaan. 
Ota vaan kynä käteen ja...bang, lähtee!VEDIC ART


1.prinsiippi VIIVA
Viivan piirto on impulssi, ääni hiljaisuudesta.

Piirrä piste (siemen), josta viiva lähtee (itämään). Kun viiva lähtee liikkeelle, se tuottaa muotoja. On syntynyt BIG BANG! Voit piirtää vaikka silmät kiinni ja antaa kynän mennä, sillä koskaan et voi tietää mitä lopputuloksesta tulee.

 

2.prinsiippi MUOTOMeidän piti valita joku kuva malliksi. Valitsin kuva orkideasta.
Se ei ollut tämä kuva, mutta vastaava. En saanut sitä mukaani.Muoto on ajattelua.


Valitse kuva, jonka muoto miellyttää sinua. KÄÄNNÄ KUVA YLÖSALAISIN. Piirrä muoto ääriviivoin.


VÄLIMUOTOvälimuoto = taustan muoto


Piirrä muoto tarkastelemalla kuva VÄLITILOJA.
Tummenna välitila, jolloin varsinainen muoto piirtyy esiin.


KUVA = ääriviivat+välitilaVedic Art on luovuuden herättämistä taiteen keinoin.
PIIRUSTUS- ja MAALAUSTAITOA EI TARVITA!
3.prinsiippi VÄRIT


Kurssilla emme jatkaneet enää tuota kuvaa, vaan kokeilimme värejä muuten vaan tyhjälle paperille (ensimmäinen kuva).
4. prinsiippi PINTARAKENNEPohjustimme piirustuspaperin gessolla, mihin oli sekoitettu hiekkaa ja maalasimme värejä kolmiulotteiselle pohjalle.5.-17. prinsiippi on ilmeisesti pelkkää FLOWta ;)

Vedic Artissa, voi kai sen suomentaa vedataiteeksi!? tärkeää on myös, ettei töitä arvostella. Piirtäjällä on paras tieto ja ilmaisemme itseämme oman kokemuksen kautta.
Onnistumisen kokemuksen voit saada piirtämällä vaikka oman passikuvan ylösalaisin. Aivot eivät ehdi kääntää kuvaa jatkuvasti toisinpäin, kun keskityt piirtämään viivaa, välitiloja ja muotoja. Et myöskään itse pysty arvioimaan keskeneräistä työtä. Lopputulos saattaa yllättää itsesi ja käsityksesi omista piirustustaidoista voi muuttua.


Olen pahoillani, jos loukkasin jotakuta asialle omistautunutta käyttämällä jotain väärää termiä ja pelkistämällä metodia.
Koska sain itse onnistumisen kokemuksen, tahdoin vain välittää sen eteenpäin ja innostaa muitakin kokeilemaan ;)


6 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoista! Onko se vedic artia, jos puhelimessa puhuessaan tuottaa viivaa, joka mulla useimmiten muodostuu kukkasiksi?

  VastaaPoista
 2. Uskaltaisin niin väittää, mikään asiantuntijanhan en ole. Minäkin piirtelen aina myös niin puhelimessa kuin kokouksissa. Joistakin työjärjestysten marginaaleista olen ottanut valokuvia, jos ei kokouspiirroskirjani;) ole ollut mukana.
  Olen virkannut ja ommellut näiden 'luonnosten' pohjalta ja kirjonutkin pari vaatetta.

  VastaaPoista
 3. Näyttää kyllä ihan itseltään tuo passikuva, vaikka sitä ei näe oikeasta suunnasta.

  t.Paula

  VastaaPoista
 4. vedic art on best!! sain siltä kurssilta rohkeutta ja voimaa myös muille elämänalueille! vaikeaan suhteeseen läheistä kohtaan sain rohkeutta olla oma itseni. menkää jos pääsette kurssille!

  VastaaPoista
 5. Nyt selvis syy siihen, miksi eilen sopivia lankoja laukkuprojektiin etsiessäni löysinkin vanhan passikuvani... :) Täytyy kokeilla tota ylösalasinpiirtämistä, josko minustakin löytyis piilotettuja kykyjä ;)

  VastaaPoista
 6. Hei! Olipa kiva löytää tämä tekstisi. Vedic Art kiehtoo minua kovasti , ehkä juuru salaperäisyydellään. Täältäpäin ei ole löhtynyt kurssia, mutta nyt aloitan verkkokurssin, eli livemaalausta, ohjeistus netin kautta. Jännää alkaa tunnin kuluttua ja jatkuu huomisen päivän. , terkuin Tarja H.

  VastaaPoista